Prirodno i jeftino protiv mravi (lat.Formicidae) u kući

Ubrajate li se među one koji u obrani od kukaca, buba i razne gamadi, kemijskim sredstvima pribjegavaju tek kada ništa drugo ne pomaže, ovi osnovni koraci pomoći će vam u održavanju prostora.Prisutnost mravi ne uvjetuje nečistoću u domu i to je vrlo važno znati. Mravi dolaze i zadržavaju se na mjestima gdje ima hrane. U borbi s dosadnim ‘društvom’ pomažu prirodna i jeftina sredstva čiji će miris i sastav potjerati i spriječiti razmnožavanje i naseljavanje.

Temeljito počistite sve prostorije u kući

Prvi korak u borbi sa sitnim nametnicima je temeljito čišćenje svih površina na kojima se ‘društvo’ okuplja. Najbolje je to učiniti sa uobičajenim sredstvom za čišćenje i vodom. Ne zaboravite na police i kuteve u smočnici na kojima su ostaci hrane mamac za mrave.
“Intenzivan miris cimeta potjerat će mrave, a iz najdubljih skrovišta malo dječjeg pudera natjerat će ih na bijeg”.

Kreda i dječji puder

Komadiće krede usitnite i posipajte po pukotinama uz rubove zida – omiljenim skrovištima mravi. Isto možete učiniti pomoću dječjeg pudera koji jednako učinkovito tjera mrave.

Cimet u prahu

Staze po kojima se mravi kreću pospite obilno cimetom, kroz par sati kolone bi trebale napustiti kuću. Naime mravi ne podnose intenzivan miris cimeta. Mnogim ljudima je miris cimeta omiljen,jer podsjeća na miris kolača,ili djetinstvo po bakinoj kuhinji,tako da ćete dobiti i prirodni osvježivać prostora po omiljenom mirisu.

Kuhinjska sol

Par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i kada se ohladi prelijte u raspršivač. Mjesta okupljanja mravi, posebice ulazna vrata i prozore poprskajte i ostavite da se posuše, slana površina spriječit će mrave od ulaska u kuću.

Bijeli ocat

Najpoznatije prirodno sredstvo za istjerivanje mrava je bijeli ocat, koristite ga pomoću raspršivača na način da u bocu s raspršivačem ulijete jednaku količinu bijelog octa i vode. Poprskajte mjesta na kojima ste primijetili mrave koji ne podnose miris octene tekućine. Radne površine prebrišite s krpom namočenom u mješavini bijelog octa i vode te pustite da ishlapi, ocat je bezopasan što uvelike olakšava zaštitu površina na kojima obično ostavljamo hranu.