Zadržite božićne zvijezde (lat. Euphorbia pulcherrima) i nakon Božića

Uz božićno drvce i božićna je zvijezda gotovo neizostavan blagdanski ukras u našim domovima. Iako u svom staništu, a porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i središnje Amerike, naraste i do tri metra visine, kultivirane biljke koji se kod nas mogu nabaviti ne narastu više od 45 cm i prilagođeni su uzgoju u stanovima i kućama. Njezini prekrasni listovi, za koje mnogi pogrešno misle da su cvjetovi, mogu biti crveni, bijeli i ružičasti. Iako raskošna i lijepa, mnogima koji je nabavljaju baš u vrijeme blagdana često vrlo brzo uvene. Kako je njegovati i održavati? Na žalost, mali broj ljudi zna pravilno uzgajati božićnu zvijezdu, pa zato većina biljaka završi u smeću.

Kupili ste predivnu biljku božićnu zvijezdu, a sada vam se već čini kao da je na izmaku snaga. Lišće joj neprestano žuti i otpada, kao i svake godine, a vi ne znate što možete učiniti kako biste ju održali na životu? Kao prvo, božićna zvijezda voli toplinu i svjetlost (ne previše direktne svjetlosti), zato ako vam stoji u mračnom i hladnijem prostoru ili na propuhu, definitivno je osuđena na propast. Također, ne voli mjesta s toplim strujanjem zraka iz različitih klima uređaja. Najbolje joj odgovara temperatura između 20ºC i 25ºC. Tijekom tjedna rotirajte lončić, tako da sa svih strana dobije ujednačenu količinu svjetla. Također, ne smije se preintenzivno zalijevati, odnosno u lončiću ne smije ostajati voda, jer će naštetiti korijenu koji je sklon truljenju. Bolje ju je češće zalijevati, ali u malim količinama, nego jednom na tjedan obilno.

Proljeće božićne zvijezde

  Cvatnja biljke traje tako dugo dok ona na sebi ima crveno lišće, a nakon cvatnje, biljku treba orezati (u ožujku ili travnju), odnosno stabljike skratiti na kojih 10-ak centimetara visine. Nakon što ste ju orezali, biljku nemojte zalijevati mjesec dana. I dalje treba ostati na sobnoj temperaturi, na svjetlom mjestu. Kada noći zatople iznad 12ºC možete ju držati i na balkonu ili terasi.

Ljeto božićne zvijezde

  Ako je potrebno, biljku presadite tijekom lipnja ili srpnja. I to na način da staru zemlju s korijenom presadite u novi kompost. Korijenje je prilično krhko, zato je potrebno pažljivo presađivanje. Nakon što je biljka presađena, ostavite ju dva dana u sjenovitom prostoru bez zalijevanja, kako bi se korijen raširio na novi dio komposta. Nakon toga biljku zalijte i ponovno ju stavite na svjetlo i toplo mjesto. Nemojte nikako zaboraviti redovito, ali ne pretjerano zalijevanje, tako da zemlja bude uvijek lagano vlažna. Možete ju redovito i dohranjivati s formulom za sobne biljke koje cvatu i to svaka dva tjedna, tako dugo dok biljka ponovno ne počne dobivati crvene listove, odnosno dok ne počne “cvasti”. Tada prestanite sa dohranjivanjem, samo nastavite sa zalijevanjem.

Jesen božićne zvijezde

   Ako ste mislili do sada da je ova biljka pomalo neobična, na jesen tek nastupa najzanimljiviji i najčudniji dio. Naime, kako bi procvala, biljci je potrebno 10 sati svjetla i 14 sati mraka. Zbog toga se od početka listopada ova biljka stavlja u mračan prostor bez bilo kakvog pravog ili umjetnog dovoda svjetlosti. Biljka treba biti prekrivena od ranog poslijepodneva do kasnog jutra.

Samo u takvim uvjetima bez tračka svjetlosti će razviti predivne crvene listove u kojima ćete uživati za slijedeći Božić.